Тийнейджърите и хората във Великобритания на възраст 16-24 години прекарват по-голямата част от времето си, комуникирайки чрез социалните медии на своите мобилни устройства, показва неотдавнашен доклад на британския телекомуникационен регулатор Ofcom.

Това представлява голямо отклонение спрямо навиците за комуникация на по-възрастните групи в Обединеното кралство и подчертава как социалните мрежи и платформите за съобщения променят потребителското поведение. 

Цитираното от BusinessInsider проучване установява, че средностатистическите британски тийнейджъри и хора на възраст 16-24 години прекарват средно дневно по 4 часа и 14 минути в общуване в социалните мрежи. Това е почти двойно над средната стойност на ползване на социални медии от всички възрастни, което е 2 часа и 10 минути.

По-голямата част от това време най-младата демографска група прекарва в социални мрежи и приложения за съобщения. Най-младата група, 16-24-годишните, прекарва по-голямата част от времето си, комуникирайки чрез социалните мрежи (27%) и услугите за съобщения (35%).

По-възрастните групи показват склонност да прекарват повече време, пишейки съобщения, използвайки електронна поща, и в телефонни разговори. За хората над 25 години по-голямата част от времето за комуникация минава чрез електронна поща (35% средно) и телефонни и видео разговори (20% средно).

Спадът на използването на електронна поща и телефонни обаждания сред по-младата възрастова група изглежда се дължи на възхода на приложенията за мигновени /фото/ видео съобщения и социалните мрежи.

Различното поведение сред различните възрастови групи вероятно се дължи отчасти и на тенденцията сред по-младите поколения да ползват по-големи доставчици на услуги, които обединяват инструменти, позволяващи им да извършват редица ежедневни задачи. Един потребител на Facebook или Facebook Messenger, например, може да направи видео или телефонно обаждане, да изпрати лични съобщения или свързани с бизнеса съобщения, и да си взаимодейства със социално съдържание като снимки, видео и постинги на приятели, без изобщо да излиза от екосистемата на Facebook.