Единствената помощ, която получават някои от пострадалите от тежките наводнения в Македония, е от... българи. Преди три дни в стихията отне живота на над 20 души. В Скопие последиците от бедствието вече почти не личат. Не такова обаче е положението в покрайнините, съобщава bTV.Жителите на близкото село Стайковци, например, все още не могат да изчистят домовете си от калта, нанесена от водата. Досега никой не ни е помогнал, само българите, разказа Стооян Младеновски.
 
В цялото село хората разчитат на екипите, изпратени от България.
 „Вчера отводнихме над 40 къщи, днес продължаваме с още няколко”, разказа Красимир Димитров от Столична община. Той е част от екипа, изпратен в неделя от кмета на София Йорданка Фандъкова.
 
„С нашите пет помпи не успяваме да смогнем, но продължаваме”, каза той.
 
От македонска страна никой не организира екипите доброволци.
 
„Ходим от къщите и питаме хората имат ли нужда от помощ”, каза Димитров. Местното население много ни помага и е много доволно от нас. По думите му в Стайковци помагат само българи.
 
20 тона българска минерална вода отиват в пострадалите македонски райони
Българските огнеборци остават на територията на западната ни съседка.
 
Междувременно започна оценката на щетите, нанесени от катастрофалните наводнения.
 
Трети пореден ден е затворена магистралата край Скопие. Според властите ще бъдат необходими няколко месеца, за да се реконструира целият път. Най-засегнат е участъкът при пътният възел Стайковци – Черешово. Асфалтът е осеян с пукнатини и неравности, сигнализацията е напълно разрушена.
 
На фона на спасителната операция и дарителските инициативи за пострадалите от природната стихия, политическата организация „Площад Свобода“ организира за днес в Скопие антиправителствен протест. Членовете ѝ обвиняват властта в неадекватност при превенцията на подобни трагедии.