Мотористи отново излизат на протест тази вечер от 19 часа пред Съдебната палата, недоволни от пускането под домашен арест на Фарук Бекташ, предаде bTV.
Турският гражданин блъсна и уби на място българско семейство на 24 юли в района на Драгоман. 51-годишната Таня и 54-годишният Бойко Бойкови пътували с мотор за Австрия на гости на сина си, когато са пометени от мерцедеса, управляван от 60-годишния Бекташ. Двамата загинаха на място. При огледа бе установено, че турчинът, пътуващ от Германия за Турция, е навлязъл в лентата за насрещно движение на завой.

Турският шофьор бе задържан, но на 28 юли Софийският окръжен съд го пусна под домашен арест, след като адвокатите му представиха договор за наем на жилище в столичния кв. "Враждебна".

Няколко дни по-късно стана ясно, че Фарук Бекташ не се намира на адреса и е в неизвестност. Той бе обявен за общодържавно издирване, а изчезването му предизвика протести на мотористи пред посолството на Турция в София и пред Съдебната палата.

От МВР обясниха, че при мярка "домашен арест" задълженията на ведомството са свързани с дейности, удостоверяващи единствено, че лицето е на посочения адрес, но не и с денонощната му охрана.

Софийската окръжна прокуратура съобщи, че е изготвила Европейска заповед за арест на турчина Фарук Бекташ. Ако не бъде открит до 2 месеца, той ще бъде съден задочно. Изпратена е и молба за правна помощ до съдебните органи на Турция за екстрадицията на Бекташ в България.

В интервю за БНР турският посланик Сюлейман Гьокче бе категоричен, че той и служителите от дипломатическата мисия нямат нищо общо с изчезването на турския гражданин.