Големият актьор и любимец на българската публика Никола Анастасов почина на 84 години.

Никола Анастасов посрещна тази година 84-ия си рожден ден на сцената на Сатиричния театър "Алеко Константинов" въпреки здравословните си проблеми. Актьорът отпразнува своя празник на сцената на Сатирата, където играе вече 59 години и е един от създателите му. Спектакълът с негово участие е „Лека форма на тежка депресия“ по текстове на Станислав Стратиев.

На връх рождения си ден големият Никола Анастасов, носител на "Икар" за изключителен творчески принос, пожела на всички хора повече да се смеят. „Пожелавам на хората повече да се смеят. Това е най-хубавото нещо, най-безболезненото“, заяви Анастасов пред БГНЕС.

Анастасов е роден на 22 април 1932 г. в София, играе в театрите във Враца (1955 – 1956) и Варна (1956 – 1957), както и в софийските Сатиричен театър, в театър Трудов фронт и в Малък градски театър зад канала. Първата си значителна роля в Сатиричния театър играе през 1961 г. в комедията „Когато розите танцуват“ на Валери Петров. Участва също в „Римска баня“, „Сако от велур“, „Суматоха“.

Участва и във филми – „Пагоните на дявола“, „На всеки километър“, както и „Нако, Дако и Цако“ – първият цветен български телевизионен сериал. Участва още в „Неочаквана ваканция“ и „Астронавтите“. Най-популярните му екранни превъплъщения са като Пейо в класическия филм на Зако Хеския – „Тримата от запаса“ и Димитраки в популярната постановка „Криворазбраната цивилизация“ (1974) на Българската национална телевизия по класическата пиеса на Добри Войников.

Поклон пред паметта му!