Можем ли да сме спокойни, че храната, която се сервира в ресторантите и т. нар. „капанчета” по морето е прясна?

Тази година здравните власти констатират по-малко нарушения, а досега не е регистриран и нито един тежък инцидент с хранителни отравяния, макар обикновено разгарът на лятото по морето да е съпроводен и с взрив на стомашно-чревни инфекции.

Целта на ударните проверки Агенцията по храните е с по-строг контрол да се гарантира качеството на предлаганите ястия. Следи се за хигиена и поддръжка на материалната база, за произхода и съхранението на продуктите, съобщава bTV.

„Предпочитаме храните да се изхвърлят, отколкото да даваме на хората престояла или развалена храна“, категорични са ресторантьори.

От началото на активния сезон по Черноморието са проверени 1530 заведения за обществено хранене, магазини и хотели, предлагащи ол-инклузив.

Най-честите нарушения са мръсни кухни, храни без етикети, неправилно съхранение, недобре изстудяващи хладилници, наличие на храни без маркировка или храни с изтекъл срок на годност.

„Често нарушение е изпадане на етикетите от храните в хладилниците. Понякога се допуска съхранение на готова храна“, отчитат инспектори от БАБХ.

„Зареждаме абсолютно всеки ден. Стараем се всичко да е прясно, за да може клиентите да са доволни“, посочват ресторантьори.

Туристи също са доволни от качеството на храната в българските заведения.

Досега по курортите са възбранени и бракувани над 230 т храни с неясен произход или изтекъл срок.

Що се отнася до санкциите, те започват от 1000 лв. глоба и достигат до затваряне на обекта. От началото на лятото в курортите край Варна заради лоша хигиена и пропуски, например, са затворени 7 ресторанта. Проверките продължават.