Пациенти излизат на протест на 9 август пред Националната здравноосигурителна каса, за да попитат, защо се допуска хора с хепатит C да умрат от вече лечимо заболяване. Пациентите обявяват акцията си като на осъдените на смърт от НЗОК.

„Преди повече от половин година НЗОК обеща на нас – пациентите с хепатит С, че ще бъде отпусната животоспасяваща терапия. Нашите лекари бяха изготвили списък с над 300 души още през 2015 г. Днес същата институция иска да направи достъпа до безинтерферонова терапия невъзможен и буквално ни осъжда на смърт! Някои от нас в очакване на лечение вече ги няма”, заявяват пациентите.

От сдружението „ХепАктив” казват, че днес 440 души чакат за одобрение на протоколи. „За нас и близките ни всеки ден, час, минута може да бъде фатален. Много от нас са с придружващи онкологични заболявания, ХИВ, цироза. Всичко това се случва в европейска държава, и то в момент, в който Световната здравна организация оповести създаването на план за елиминиране на хепатит С по света”, казват пациентите.

Те са категорични, че въпреки че в България има внесен хепатитен план, той все още не е подкрепен от българските институции и отлежава вече пета година, докато хората измираме… „Всичко това се случва, след като вече има лечение с успеваемост над 90%! А ние продължаваме да умираме в очакване на лечение”, казват пациентите и питат: „Завръщаме ли се в мрачното Средновековие? Завръщаме ли се във времената, в които човешкият живот не означава нищо?”.