Нека приемем, че Доналд Тръмп не е съзнателен агент на Путин и че не е сигурно дали или в каква степен Путин се опитва да осигури избирането на Тръмп за президент. Истинският проблем е, че Тръмп и Путин споделят същия нихилистки подход към международните отношения. Заедно те могат да преобразят нашия свят, пише Джаксън Дийл във в. "Вашингтон
пост".

Путин вече разви нагласа на безпощаден, циничен и напълно безпринципен опортюнизъм в това, което преди появата му се смяташе за една все по-сътрудничеща си и рационална международна общност. Руският президент възприе и усъвършенства употребата на лъжи за постигане на геополитическо предимство, преследва и убива опонентите си в чуждестранни столици, нахлу на територията на съседи както открито, така и прикрито, намесва се в изборите в други страни и нехае за правилата в международната търговия и спорт.

В повечето случаи му се разминава и поради това той установи модел на беззаконие и лъжливост, който други режими започнаха да следват. След като видя, че един от основните опоненти на Путин, Александър Литвиненко, бе убит насред Лондон без значими последици, Китай се захвана да отвлича дисиденти извън границите си, включително британски гражданин, който бе похитен в Хонконг. 

Реджеп Тайип Ердоган, турското бледо копие на Путин, засега не е убил или отвлякъл критик в чужбина, но под негово давление Германия разреши съдебни действия срещу един от собствените си граждани, който го беше оскърбил.

Путин успя да издигне очевидни неистини до равнището на документираната журналистика при обясняването на международни събития. Москва например казва, че не украинският народ, а агенти на американското разузнаване са отговорни за свалянето на клиента на Путин, бившия президент Виктор Янукович (за когото в миналото е работил сегашният ръководител на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт). А Хилари Клинтън някак е организирала масовите анти-Путинови демонстрации в Москва преди пет години - с което може би си е заслужила ответния удар с руското хакване на компютрите на Националния комитет на Демократическата партия.

Путин може и да вярва в тези лъжи, или може да допуска, че те не се различават от историите, които разпространяват западните политици. Което и да е вярно, той е съумял да създаде една алтернативна реалност. Имаме света какъвто го знае Западът и имаме света на Путин. Зрителите на международни сателитни канали могат да си изберат един.

Това също е нещо, на което другите режими се учат. Може би повече от когато и да било досега, благодарение на интернет и сателитната телевизия, светът е залят от държавно спонсорирани теории на конспирацията, повечето антиамерикански. САЩ имат таен план да раздробят Египет, казва режимът на Абдел Фатах ас Сиси; не, те са твърде заети да спонсорират военен преврат в Турция, казва Ердоган. Глупости, казва венецуелският президент Николас Мадуро: кроежите на САЩ са съсредоточени върху неговото сваляне с военно нашествие.

При все отровната си партизанщина политиката на САЩ като цяло избегна тези патологии - докато не дойде възходът на Тръмп. Тръмп може и да прибягва до насилие като Путин, обаче безрезервното прегръщане на неистини, цинизъм и аморално преследване на тесни интереси вероятно е най-чистият американски израз на путинизъм, който някога ще видим. Това поражда злокобния въпрос: Как би изглеждал светът, ако и двамата са на власт?

Да започнем със съюзите и мултилатерализма. От повече от век най-тесните чуждестранни връзки на САЩ се опират на споделени ценности. При президентско управление на Тръмп САЩ, подобно на Русия, няма да имат съюзници, само клиенти. Посланието на Вашингтон към Естония ще е като това на Москва към Беларус: плащайте си за подкрепата на свръхсилата, давайте каквото се иска от вас или ще бъдете изоставени.

Подобно на Путин, Тръмп ще създаде своя глобална реалност. Няма значение, че от 2009 г. повече мексиканци са се завърнали у дома, отколкото са имигрирали в САЩ; в света на Тръмп те прииждат през границата и това налага изграждането на стена. Американските и руските лъжи може да се припокрият - Тръмп и Путин са съгласни, че няма руски войски в Украйна, въпреки че те продължават да убиват украинци почти ежедневно.

Кой ще брани истината? Може би Швеция.

Тръмп вероятно ще изпълни най-съкровеното желание на Путин - да е на равна нога с президента на САЩ и двамата да си поделят света на сфери на влияние. Резултатите ще са катастрофални за редица страни в Евразия и Близкия изток. Тръмп може да бъде приканен от Путин да се откаже от Украйна и Грузия, а може би и от Египет и Йордания, и като нищо може да се съгласи. В крайна сметка от тези места не може да се изкарат пари, може да заключи бизнесменът.

Тръмп си се представя как договаря трудни сделки с един мислещ като него авторитарен управник. Той със сигурност подценява безпощадността на Путин и не е наясно с неговото схващане за американско-руските отношения като игра с нулев резултат (в която печалбата на единия става за сметка на загубата на другия). 

След 15 години на власт Путин вещо борави с изкуствата на измамата, предателството, саботажа и тактическата агресия. В сравнение с него Тръмп е дилетант. Така че последицата от един свят на Тръмп и Путин няма да е само триумфът на аморалното държавно управление, но и нарастването на руското влияние за сметка на Америка.