Един от символите на криминалния преход у нас - палавата банкерка Веска Меджидиева, която от 2 десетилетия се крие в ЮАР след източването на Българска земеделска и промишлена банка, едва свързва двата края на Черния континент. Поне така е заявила самата русокоса бизнесдама в телефонен разговор с Жанета Костова - близка семейна приятелка и съученичка на съпруга на Веска Румен Спасов от столичната английска гимназия.
Г-жа Костова се опита да разсее продължаващите 20 години твърдения, че Меджидиева харчи с лека ръка милионите на измамените си кредитори от земеделския трезор. „Веска е преподавател в катедрата по градоустройство в Университета на Кейптаун. Не е никаква милионерка, а професор! Дори да е имала нещо сложено настрана, всичко се стопи покрай болестта на Румен. Издържа се с преподавателска работа на хонорар, печели по 1200 долара на месец, които едва стигат за сметките", разказва приятелката на Веска, цитирана от столичен ежедневник.

Факт е, че преди смъртта си през 2009 година половинката на Меджидиева Румен Спасов бе ипотекирал всички имоти на семейството. Синът на Мирчо Спасов близо 2 години се бори с рак на белия дроб и опита какво ли не, за да се закрепи, за съжаление - безуспешно. Румен беше заложил семейната собственост и с получените пари замина да се лекува първо в Германия, а след това в специализирана клиника в Мексико. Според запознати в последните си дни умиращият фараон изсипал стотици хиляди на индиански шамани и врачки в последен опит да се измъкне от щипките на рака.

Въпреки че името й е синоним у нас на кражби в особено големи размери, Веска Меджидиева бе оправдана на 28 май 2008 г. от Софийския апелативен съд. Преди година съпругата на боса на „Орион" Румен Спасов бе осъдена задочно на 7 г. от Градския съд за обсебване на 79 млн. стари лева от Българска земеделска и промишлена банка. Прокуратурата я обвиняваше за източването общо на над 1,2 млн. долара през 1994-1995 г. от набирателната сметка на банката. Присъдата на първата инстанция бе обжалвана от защитата и от прокуратурата, която поиска конфискация на 13 дка до Резово, собственост на емигриралата в ЮАР дама.