"Около себе си виждам огромна вълна от хора, тръгнали с националния флаг в ръка да защитават Свободата!
Днес на площад "Йени капъ" в Истанбул почитаме героичната саможертва на всички, които загинаха за демокрацията.
Всички, които подкрепят демокрацията, са тук!" Това написа във фейсбук профила си заместник-председателят на НПСД Касим Дал. Демонстрацията в Истанбул се проведе в неделя вечер и по информация на турските медии на него са присъствали между 1 и 4 млн. души според различните източници.
Ден по-рано Дал е качил на профила си друга публикация, озаглавена "ДЕМОКРАЦИЯ И ГЕРОИ." Там съобщава, че ще бъде на митинга по покана на президентството на Република Турция. Събитието бе под надслов "За падналите в жертва за родината и демокрацията". "Грандиозното събитие е организирано в името на родината, в защита на демокрацията и в памет на геройски загиналите в опита за метеж от преди няколко седмици", написа Дал.

Ще одобря смъртното наказание, ако парламентът гласува в негова подкрепа, обяви президентът на Турция Реджеп Ердоган пред най-масовия митинг в новата история на страната.

Над 60 хиляди военни, магистрати, учени, журналисти и други са арестувани, уволнени или разследвани за връзки с живеещия в изгнание в САЩ Фетхуллах Гюлен, който е обвиняван като вдъхновител на преврата.

НПСД е член на Реформаторския блок. Председателят на партията Корман Исмаилов коментира пред "Дневник", че не знае как Дал е получил поканата си, защото заместникът му бил на почивка в Турция.