Осемте момичета от канадската лодка в академичното гребане дори не са били родени, когато техният рулеви Лесли Томпсън-Уили е записвала олимпийския си дебют през 1984 г. в Лос Анджелис. 56-годишната ветеранка се превърна във втората жена, участвала осем пъти на летни игри. Досега с подобно постижение можеше да се похвали само кануистката Йозефа Идем-Гуерини.

Преди всичко - нека припомним какво точно върши т.нар. рулеви (или кормчия). Ролята му е да управлява курса на лодката, като обикновено е нисък и лек, за да не подлага на прекомерно натоварване съотборниците си.

"Обичам тази роля - споделя Лесли - Нищо не може да се сравни с усещането, когато лодката се плъзга по водата. Това е истинска магия, макар че няма никаква тайна.Просто момичетата се трудят наистина здраво".

Томпсън-Уили е готова да започне олимпийското си приключение още през 1980 г., но тогава Канада се присъединява към бойкота на форума в Москва. Оттогава участва на всички игри с изключение на Атина 2004, когато е назначена за треньор на националния отбор до 23 години. Най-големият й успех е златният медал в Барселона през 1992 г. В колекцията й има сребърни отличия от 1984, 1996 и 2012 г., както и бронз от 2000 г.

Евентуална титла в Рио ще бъде достоен край на една забележителна кариера. Макар че Лесли не е докрай категорична в намерението си да не участва в Токио след 4 г. "Никога не казвай никога", припомни старата истина тя.

На теория за нейния пост няма възрастови ограничения. Но всъщност не е съвсем така - с годините на Томпсън-Уили й става все по-трудно да поддържа минималното тегло от 50 кг, което е задължително изискване от международната федерация. "Вече долавям някои промени. Сутрин см малко скована, необходимо ми е все повече време да се раздвижа", признава тя.

Момичетата в нейния екипаж са на възраст от 19 до 29 години, а Уесли ги приема като свои деца. "Те са много мощни, тренират усилено. Дават си ясна сметка каква е целта им и ще я преследват с всички сили".

Със сигурност си дават сметка и за още нещо – че на борда им помага една забележителна личност на 56 години и с 8 олимпийски игри зад гърба.