Според ново проучване диетата с високо съдържание на мазнини може да накара мозъка да води борба и да контролира това, което ядете.

Ако хората искат да загубят тегло, да останат на наситени мазнини. Консумирането на тези видове мазни храни влияе върху част от мозъка, наречена хипоталамус, която помага за регулирането на глада, пише Science daily.

Мазнините причиняват възпаление, което пречи на мозъка да контролира приема на храна. Или казано с други думи, когато хората се мъчат да контролират колко се хранят, кога да спрат да се хранят и какъв тип храна консумират, трябва да знаят, че това са симптоми, наблюдавани при затлъстяването.

Чрез тестове върху мишки, изследването установи, че храната, богата на наситени мазнини, намалява познавателната функция на човека и за него става по-трудно да контролира хранителните си навици.

„Тези дни се отделя голямо внимание на влиянието на храната върху хората. Въпреки, че ефектите от диетата с високо съдържание на мазнини върху обмяната на веществата са добре проучени, все още се знае твърде малко за ефектите й върху мозъка.“, обясниха проф. Мариана Криспино и проф. Мария Пина Молика от университета в Неапол.

Диетата, богата на мазнини може да се приема под различни форми и освен това в действителност има различни видове мазнини. Наситените мазнини се намират в свинската мас, маслото или пържените храни. Ненаситени мазнини се съдържат в храни като риба, авокадо или зехтин.

Има значителна разлика в консумирането на рибено масло вместо свинска мас. Изследването показва, че функцията на мозъка остава нормална и хората успяват да се въздържат от ядене на повече от необходимото.

„Разликата е много ясна. Ние бяхме изумени, когато установихме влиянието на мастната диета върху мозъка,. Резултатите ни показват, че ако хората са наясно с видовете мазнини, които консумират с храната, може да се намали риска от затлъстяване и да се предотвратят някои метаболитни заболявания“, заключи проф. Криспино