Почти всички смартфони и таблети с Android, които използват процесори на Qualcomm, са засегнати от уязвимост, която може да даде на хакерите пълен контрол над устройството. Откритието е на компанията за киберсигурност Check Point, съобщава онлайн изданието ZDNet.

Специалистите са кръстили проблема Quadrooter. Името му е избрано, тъй като става дума за общо четири уязвимости, които засягат чиповете на Qualcomm.

Хакерите могат да се възползват от тях, като накарат потребителя да инсталира предварително заразено приложение. При това приложението не се нуждае от специални привилегии за достъп и може да изглежда съвсем невинно на пръв поглед.

Освен това за хакера няма значение коя от четирите уязвимости ще използва. Всички ще дадат един и същ резултат - пълен достъп до устройството, включително целия хардуер, софтуер и всички данни.

Check Point съобщава, че сред засегнатите телефони попадат Google Nexus 5X, Nexus 6, HTC One M9, HTC 10, Samsung Galaxy S7, S7 Edge. По-стари и по-евтини телефони и таблети също попадат в списъка. В него място намира и BlackBerry DTEK50, който компанията представи като най-сигурния смартфон в света.

Qualcomm съобщи, че е уведомена за проблема и той е решен в ново софтуерно обновление, като то е изпратено до производителите и компаниите. Три от четирите уязвимости са решени в последния месечен ъпдейт за Android, който Google публикува наскоро. През септември ще бъде решен и четвъртият проблем, като производителите могат да направят това и по-рано, ако желаят сами да изпратят обновлението до устройствата си.

Въпреки това остава проблемът, че повечето смартфони, особено по-старите модели, рядко или изобщо не получават софтуерни обновления. Притежателите на такива модели ще трябва да разчитат на собствената си бдителност и да не инсталират приложения от непознати разработчици или от места извън Google Play Store.