Роб Коен – режисьорът на първия филм „Бързи и яростни“ облече дъщерите си в ръчно изработени разложки носии. Човекът, дал началото на една от най-доходоносните поредици в историята на киното, е у нас вече близо 2 месеца за снимките на високо бюджетната лента „Категория 5“. 

Това разказва в блога си http://www.boikairina.com/ (От Разлог до Холивуд) Ирина Асиова - Диамант, дългогодишна журналистка от "24 часа". 

По традиция маститият режисьор купува национални облекла за момичетата си от всички интересни места, които посещава по целия свят. 

Миналата седмица 8-годишните тризнаци Шон, Джеси и Зоуи посетиха баща си в София. Госпожиците бяха изненадани със специално шити за тях везани кошули, клашници от бял ръчно тъкан шаек, обточен с пъстър гайтан, забрадки с аспри и ширвета за водене на хоро. 

Идеята младите американки да се облекат именно в носии от Разлог е на Бойка Асиова - тъща на продуцента на филма Моше Диамант. Писателката и журналистка е автор на редица студии и документални филми за фолклорното наследство в родния й край. Тази година тя издаде „ЗАПЕСКИТЕ – дух и материя“ – богато илюстрована книга за везмото от старинния женски костюм в Разлог.

От много години Асиова издирва, събира и съживява това наистина уникално наследство. Колекцията, която някога получи златен медал от Национален преглед на художествената самодейност и представи България във Франция и Будапеща, Асиова подари на музея в родния си град. От нея тя избра мотивите за ризите на двете момичета. Купи лично материалите и поръча премените при голямата майсторка на старинни костюми в Разложко Елена Коцакова и младата ѝ последователка Юлия Сагрева. Така лосанджелиските моми ще добавят към холивудския си чеиз автентични български бутикови одежди по модел има-няма 200 години.

 „Децата са във възторг и не могат да се нарадват на новите си екзотични дрехи. Малко се чудехме какво да правим с кърпите за глава, но се допитахме до Google и видяхме, че не се носят като при рапърите“, пошегува се самият Роб Коен. 

Колкото за ширветата за хоро, Google, ако и да е всесилен, може и да не се справи. Американските девойчета ще трябва да прескочат на някой от големите празници в Разлог, за да видят как се веят в ръцете на местните игроорки. И да се пробват, предлагат от екипа, изпипал тази красота.