Агресията е проблем на нисък контрол върху афекта. Това е нещо, което се възпитава в семейството, но някои не успяват да стигнат до този етап на развитие и използват различни ситуации, за да проявяват агресия. Изглежда, че на пътя все още е приемливо да се репчим, да се бием и да се плашим. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” по бТВ социалният антрополог Харалан Александров във връзка с множеството случаи на саморазправа на пътя.Социологът Мира Радева посочи, че кара кола и велосипед и „излезеш ли на пътя, агресията е на всяка крачка. Няма мъже, няма жени, всички са агресори”.

„Колата е едно средство, с което да покажеш превъзходството си. Срещу тази амбиция, трябва да има едно чувство за общност, за толерантност. Това чувство липсва, липсват и институциите, които трябва да налагат правилата”, коментира тя и отбеляза, че в чужбина българските шофьори са много по-толерантни, защото знаят, че всяко нарушение се наказва.

Според Александров, днес, когато агресията не остава скрита и биячите зад волана виждат лицата си в социалните мрежи, има известен прогрес. Затова и сме оставили зад себе си времето, „когато всеки си носеше по едно железченце или бухалчица за всеки случай”.

В същото време, социалният антрополог подчерта, че „гражданският контрол не е добре да си присвоява наказателно-репресивните права на институциите”.