Традиционно голямото търсене на учители преди първия учебен ден е в разгара си. Стотици преподаватели се търсят в страната, показва проверка в някои от големите инспекторати по образование и в електронната борса на Агенцията по заетостта. Регионалните инспекторати не разполагат с обобщени данни - свободните позиции се подават от училищата, като на сайтовете на инспекторатите също се публикуват. Затова е трудно да се обобщи преподаватели по кои предмети са най-търсени, но справките показват, че в редица училища има сериозен недостиг на учители, пише в. "Сега".


Според данните на агенцията близо 1400 са обявите в електронната система за преподаватели и педагогически персонал за цялата страна към началото на август. Най-голям недостиг има сред учителите за прогимназията (между пети и седми клас) - обявите са 612. 210 са нужните преподаватели в основното образование. Над 150 са само за област Варна, показва справката в техния инспекторат. Сред най-търсените тук са преподавателите по чужди езици, математика и информатика. В област Стара Загора търсят близо 170 преподаватели - за Чирпан, Казанлък, по селата, както и за Стара Загора. Над 100 учители се търсят в област Бургас. В Сливен се търсят около 30 преподаватели, а в Пазарджик - 70.

Десетки преподаватели търсят и столичните школа. Сред последните обяви за свободните работни места на столичния инспекторат е тази на 43-то СОУ, което има нужда от девет учители - по математика, география, труд и техника и др. 32-ро СОУ също е търсило седем учители и още двама на по половин щат. Обявата обаче е изтекла в края на юни.

Не навсякъде в страната обаче търсенето е така голямо - В Кърджалийско три училища търсят четирима учители според сайта на регионалния инспекторат - по един по математика и български език и двама по английски език. В Силистра имат нужда от седем учители, като трима са за училището в село Голеш.

В бургаското село Руен само едно училище - "Елин Пелин", търси 13 учители - по български език и по математика, трима по английски език, както и един по турски език. Несебърското ОУ "Любен Каравелов" има нужда от 10 преподаватели - предимно за началния етап, един по физическо и един по музика. Основното училище в пазарджишкото село Звъничево пък е дало обяви за 14 възпитатели.