Днес в Македония е ден на национален траур за жертвите на опустошителната буря, която връхлетя Скопие и околностите в събота. Над 20 души загинаха, а над 100 пострадаха, след като буря с проливни дъждове и ветрове със скорост над 70 км в час причини тежки наводнения.

И тази нощ над Скопие продължи да вали дъжд, съобщава БНТ. След бурята от събота най-тежко е положението в кварталите "Гази баба", "Ченто", Стайковци, "Срешево", "Смилковци" и селата около столицата. Пред държавната телевизия македонският журналист Владимир Перев коментира, че земята вече е преовлажнена и сега дори малки дъждове могат да предизвикат нещастия. "Може да се каже, че става дума за водна бомба, но и никой не може да отрече вината на властите в последните 30-40 години в Македония", коментира той.

Към момента с Македония се издирват около 10 души, съобщи пред Би Ти Ви главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението". Два екипа на дирекцията, заедно с двва аварийно-спасителни екипа на Столичната община заминаха снощи за Скопие, за да се включат в спасителните дейности след бурята.

"Нашите момчета всеки момент ще се включат реално в действията. Очаквам да им поставят задачи от Кризисния щаб, като задачите най-вече ще бъдат свързани преди всичко с издирване и спасяване", заяви Николов пред агенция "Фокус". По думите му има готовност при, ако македонската страна поиска допълнително помощ, натам да бъдат изпратени още сили.

Днес предстои среща между българската група пожарникари и щаба в Скопие, който ръководи действията за справяне с бедствието. На нея се очаква да се разбере дали Македония има нужда от допълнителна помощ.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на държавния глава на Македония Георге Иванов.

"С дълбока скръб приех новината за наводненията в Скопие, отнели десетки животи и довели до катастрофални щети. Подобни трагедии ни напомнят колко е важно да бъдем единни в трудни моменти. През последните години българският народ също изпита гнева на природата и в тези тежки за приятелска Република Македония дни искрено сме съпричастни с мъката от сполетялото Ви бедствие. В деня на траур скърбим заедно с Вас", се казва в съболезнователната телеграма на Плевнелиев.