Главният прокурор Сотир Цацаров е записал магистратура "Национална сигурност и отбрана" във Военната академия, съобщи "Капитал", позовавайки се на своя информация. А близкият до него Ясен Тодоров - член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и председател на етичната комисия към прокурорската колегия, е влязъл платено обучение във Факултета за журналистика и масови комуникации на Софийския университет. Специалност "Спортна журналистика".

От програмата на специалността, която Цацаров е записал, се разбира, че ще трябва да положи изпити по задължителните дисциплини "Национална и международна сигурност", "Организация на основните формирования от сектора за сигурност и отбрана", "Стратегическо лидерство", "Система за национална сигурност и управление при кризи", "Основи на военната стратегия" и "Мениджмънт на отбраната и въоръжените сили".

Той ще трябва да покрие и избираеми дисциплини, сред които "Русия и глобалната сигурност", "Китай през XXI век", "Теория и практика на социалното управление", "Връзки с обществеността" или "Водене на преговори". Сред факултативните дисциплини, които главният прокурор може да избере, е и "Операции, различни от война".

Ясен Тодоров от своя страна ще има изпити по история на българската журналистика, мениджмънт на спортни събития. В последните си телевизионни изяви Тодоров се изказва повече за проблемите на футболния клуб ЦСКА, отколкото за тези на съдебната власт. той ще има тв практика, за която вероятно ще предпочете "Канал"3, където и сега се изявява активно, предполагат от "Капитал".

Как академичните занимания на тези висши магистрати ще се отразят на доста напрегнатата атмосфера по време на заседанията на ВСС е въпрос на време да разберем.

Засега като най-любим на закъснели студенти с претенции за докторати е т. нар. Библиотекарски университет. В него трудове защитиха внушителен брой хора на висши постове- вицепремиерът Маргарита Попова, бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев, бившата, дългогодишна шефка на т.нар. Комисия по тайните Цвета Маркова и т. н.