В топлото време много хора предпочитат да не се хранят с месо. За да се разнообразят рецептите може да се вземе опит назаем от веганите и вегетарианците.

Без да се изпада в крайности и да се насажда един или друг тип хранене, вегетарианската храна е подходяща за лятото, когато има изобилие от различни плодове и зеленчуци, а в жегата на кой ли му се яде свинско със зеле или кюфтета в було.

Салатите са може би най-лесният начин да похапнете нещо леко, да редуцирате обиколката на талията и да се чувствате „по-леко”. Мъжете в повечето случаи обаче се чувстват измамени, ако за вечеря има само салата, пък била тя и по-обилна, затова може да се приготви лека вечеря от пълнени тиквички или пълнени патладжани със сирене, зеленчуци по избор и обилно поръсени с кашкавал.

Подобна вечеря е и бюрекът с печени чушки, пълни с яйце и сирене, а защо не и традиционната българска баница, която се приготвя бързо и може да мине също за лека вечеря.

Картофите са също добра идея за бърза и не толкова тежка вечеря. Приготвени на картофена супа и изстудени, са незаменими за летните горещини, същото е и ако ги приготвите на постна яхния, а ако добавите и малка шепа ориз става чудна Добруджанска яхния.

Чистият ориз е също много добра идея за лека вечеря, а ако смятате, че ще е скучно само бял ориз да стои в чинията, можете да го направите с пакет замразени зеленчуци и ще се получи много шарено и вкусно ястие, което си подхожда чудесно и с чаша изстудено вино.

Основното през прекрасните топли дни е да експериментирате и да приготвяте шарени ястия. В момента има изобилие от зеленчуци, които могат да се съчетаят по различни начини и да се превърнат в лека и здравословна храна.