Американската администрация не планира да предава на Турция проповедника Фетхуллах Гюлен, който е обвинен от президента Реджеп Ердоган в организирането на неуспелия държавен преврат от нощта на 15 срещу 16 юли. Това пише „Уолстрийт джърнъл“ /WSJ/, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Официалните турски и американски лица са обсъдили в частни разговори различни сценарии за екстрадицията на Гюлен, но Анкара все още не е успяла да убеди Вашингтон, съобщава изданието.

Колкото повече турските власти, включително президентът Ердоган и премиерът Бинали Йълдъръм, говорят за ролята на проповедника в опита за преврат, толкова по-малка е вероятността той да бъде екстрадиран. Изявленията на Анкара предизвикват въпроси и ни карат да се съмняваме в това, че делото му ще бъде гледано честно, отбелязват източниците на WSJ.

Окончателното решение за предаването на Гюлен не е взето, преговорите могат да се проточат няколко месеца. Някои от събеседниците на WSJ директно заявяват, че не могат да си представят вариант, при който проповедникът да бъде предаден на Анкара.

БГНЕС припомня, че в нощта на 15 срещу 16 юли група военни се опита да извърши военен преврат. В Анкара и Истанбул имаше сблъсъци между противници и привърженици на президента Ердоган, които завършиха с победата на последните. При пуча загинаха 246 души, а над 2000 бяха ранени.

След като възстанови контрола върху цялата страна в дните след преврата турският президент започна масова чистка в армията, полицията, съдебната и образователна системи, бяха затворени редица медии. Десетки хиляди хора са уволнени, а хиляди остават в ареста.

Ердоган обвини за преврата своя бивш съюзник Фетхуллах Гюлен и неговото движение „Хизмет“.