Агенцията ще подпомага българските си колеги най-вече на граничните КПП за идентифициране на лица, които влизат в страната.

Агенцията на ЕС по сигурността на външните граници „Фронтекс” обяви намерението си да засили значително контрола по българските граници като се обърне особено внимание на тези с Турция и Сърбия, така както е поискала България. Това се посочва в прессъобщение на сайта на агенцията.„В отговор на искане на българските власти „Фронтекс” ще засили съществено контрола на сухопътните граници на страната. Допълнителна подкрепа ще бъде оказана най-вече на границата с Турция”, се посочва в съобщението, цитирано от БГНЕС.

„В следващите седмици се очаква „Фронтекс” да прехвърли на границата с Турция допълнителен персонал, включително специалисти с кучета, както и транспортни средства, оборудвани с термовизионни камери. Ще бъде засилено и наблюдението на българо-сръбската граница”, заяви зам.-изпълнителният директор на организацията Бренд Кернер.

„Фронтекс” ще подпомага българските си колеги най-вече на граничните КПП за идентифициране на лица, които се опитват да проникнат на територията на страната с автомобили, автобуси и влакове.