5.3 кг хероин задържаха при съвместна операция служители на ГДБОП и сливенската полиция - най-голямото количество в района за последните 10 години.
Наркотикът бил превозван от румънец в бус с регистрация в Добрич, съобщи на специален брифинг главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов. 

При обиск със служебно куче, което подало сигнал за взрив или дрога, хероинът бил открит в тайник в автомобила. Наркотикът е от Афганистан и е бил предназначен за продажба извън България. 37- годишният шофьор е задържан.

Окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов уточни, че срещу него се гледа постоянна мярка „задържане под стража", образувано е и досъдебно производство за притежание на наркотици.

Има данни, че румънецът вече е излежавал присъда в страната си. Операцията е реализирана на 3 август, около 23 часа, на кръстовище Петолъчката.

„Искам да поздравя екипа, открил наркотиците, за добре свършената работа", заяви Костов.

Той допълни, че операцията е резултат от прецизната работа на служителите на ГДБОП, които, по оскъдна информация от партньорски служби, са успели да задържат трафиканта.

Откритият хероин е изключително чист и по разценки за съдебни нужди струва около 1 млн. лева. Бусът, в който е открита дрогата, е притежавал специално оборудван тайник за превоз на наркотици.

Главният секретар на МВР подчерта, че в трафика няма замесени български граждани.

Окръжният прокурор поясни, че автомобилът е само фиктивна собственост на българска фирма.