Районният съд в Несебър осъди прокуратурата за несправедливо повдигнато обвинение за присвояване срещу бивш касиер във валутно бюро в Слънчев бряг. Магистратите постановиха той да получи обезщетение в размер на 2000 лева и определиха действията на прокуратурата като незаконосъобразни.

В иск до съда мъжът посочва, че заради повдигнатото от прокуратурата обвинение сънувал кошмари, отказвал да се храни, изпаднал в депресия, а приятелката му го напуснала. Тъй като бил с мярка за неотклонение „подписка" не смеел да пътува и да си търси работа. В крайна сметка бил оправдан по всички пунктове с окончателно решение на съда.

„Задължение на прокуратурата е да повдига и поддържа в съда обосновани обвинения и да доказва и установява виновността на привлечените към наказателна отговорност лица. Именно неизпълнението на това задължение, е основание тя да бъде подведена под отговорност", посочва съда в мотивите си.

„Целта на обезщетението е не да поправи вредите, а да възстанови психическото, емоционално и психологическо равновесие на пострадалото лице", се казва още в тях.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.