Астрономи публикуваха списък с 20-те най-подходящи планети кандидати за създаване на „втора Земя“ и ако искаме да открием живот извън нашата слънчева система, то те са най-добрият шанс за човечеството.

Първите 20 планети са подбрани от списък с над 4000 други небесни тела, съставен от мисията на НАСА „Кеплер“, пише научното издание „Сайънс алърт“.

„Това е пълният каталог на всички открития на „Кеплер“, които са в обитаемата зона на своите звезди“, заяви Стивън Кейн от Щатския университет в Сан Франциско, който участва в изготвянето на списъка. „Това означава, че ние можем да се фокусираме върху планетите в този списък и да осъществим по-нататъшни проучвания, за да научим повече за тях, в това число и дали са обитаеми“, допълни той.

Мисията „Кеплер“ откри общо 4706 кандидати за екзопланети. От тях 216 се намират в рамките на т. нар. „обитаема зона“ на своите слънца, където условията биха били технически подходящи за съществуване на течна вода на повърхността им.

От тях учените са избрали тези, които имат най-подходящи условия за живот и биха се доближавали възможно най-близо до живота на Земята – подходяща близост до своята звезда, твърда повърхност и сходен на планетата ни размер.

„Има много ограничени ресурси за изследване на атмосферите на тези планети и по тази причина обитаемата зона се използва, за да се изберат тези, които имат най-голям шанс за наличие на течна вода на повърхността“, каза още Кейн.

В момента екипът от изследователи работи върху събирането на по-подробна информация за основните 20 претендентки, тъй като, за да се поддържа живот на тях трябва да има, освен всичко останало и правилното съотношение на химични елементи като водород, кислород, желязо и други.