Едно от най-големите удоволствия на морската ваканция е прясната пържена риба. Тази година обаче само около една трета от рибата, продавана у нас, е българска, съобщава БНТ. Дори в плажните заведения не всички сервират черноморски миди и риба.За жалост българинът яде замразена или охладена риба от Гърция, каза Нестор Несторов, който е управител на заведение във Варна.

Намаляването на рибата през последните години не засяга само Черно море, а е световен процес. Според специалистите засега в наши води като вид е изчезнала само черноморската скумрия, но и останалите намаляват.

„Сафрид, трицона, хамсия, калкан, барбун, черноморска акула, т.е. за всички тия промишлени видове риби се наблюдава намаляване на запасите, като се счита, че основните причини са две: това е преулова и замърсяването“, обяснява Елица Петрова.

Траленето на морското дъно за рапани също е фактор рибата постепенно да изчезва. Затова макар рибарите ни все още да хващат сафрид, част от него е внос. Ципурата и лавракът идват от Гърция, хекът и скумрията – от Норвегия, а пангасиусът – от Виетнам.

В Черно море още ловят чернокоп, заргана и лефер. Особено търсен е калканът. България и Румъния спазват европейските квоти за улов, но те не важат за останалите четири черноморски държави и затова и той също намалява.