Тази нощ, точно в 02:00 часа българско време, ще започне откриващата церемония на 31-те Олимпийски игри, с което светът ще се превърне в спорт през следващите 16 дни. Повече от 10 500 спортисти от 206 страни ще се борят за разпределянето на 306 комплекта медали в 28 различни спорта – включително и дебютиращите на олимпийската сцена ръгби 7 и голф.

Състезанията ще се проведат на 33 различни съоръжения в града домакин – Рио де Жанейро, а част от футболния турнир ще се проведе и в 5 други града в Бразилия – Сао Пауло, Бело Оризонте, Бразилия, Салвадор и Манас. Това ще бъдат първите Олимпмийски игри в историята, които се провеждат в Южна Америка, след като Рио де Жанейро бе избран на 121-ят конгрес на Международния олимпийски комитет, преборвайки конкуренцията на Мадрид, Токио и Чикаго. Игрите в Рио ще бъдат и първите, които се провеждат под ръководството на новия президент на МОК Томас Бах.

Олимпиадата в Рио бе съпътствана от доста скандали преди своето начало – най-големите проблеми дойдоха от лошата подготовка на организаторите, като броени дни преди началото на Игрите, все още някои спортни съоръжения се дострояваха, а спортисти се оплакваха от липса на нормални условия в Олимпийското село. Тези проблеми са в резултат на нестабилната политическа обстановка и тежка финансова криза в Бразилия, допълнена от високата престъпност и здравни проблеми. Притесненията около вируса Зика отказаха някои спортисти от участие в Рио, включително и звездата на голфа Рори Макилрой.

Без съмнение най-големият скандал около Олимпиадата бяха обвиненията в държавна допинг политика, отправени към Русия от Международната антидопингова асоциация (WADA), които доведоха до забраната за участие на редица руски спортисти. Най-тежко пострадаха лекоатлетите, след като те получиха пълна забрана за участието от Международната лекоатлетическа асоциация, като единственото изключение е състезателката в дългия скок Дария Клишина.

На Олимпиадата в Рио България ще се надява да стигне до златен медал, след като това не се случи преди 4 години в Лондон, а последната олимпийска титла на страната ни си остава тази на Румяна Нейкова от Пекин 2008. Неприятната новина е, че българската делегация в Рио е най-малката от 60 години – едва 51 спортисти.

Най-многобройната ни делегация в олимпийската история е била на Игрите в Москва през 1980 г., когато изпращаме в руската столица 271 спортисти. Заради бойкота обаче тази олимпиада е малко по-специална, а в класацията следва Сеул 1988 със 182 нашенци, които записват най-успешното ни представяне с 10 титли и пето място в крайното призово класиране по нации. Под 60 спортисти не сме имали от 60 години насам – в Мелбърн през 1956 г. бяхме с 43 състезатели. Преди Рио общо 1765 са били олимпийците ни в летните спортове.

Делегацията ни е предвождана от опитната лекоатлетка Ивет Лалова, която със страхотното си представяне вече дълги години заслужи честта да носи българското знаме на церемонията по откриването. Иначе надеждите за медали лежат върху традиционните спортове за България – борба, бокс, спортна стрелба, гребане, лека атлетика, художествена гимнастика. Български представители ще има в 14 от 28-те спорта в Рио.