Турският гастербайтер Фарук Бекташ, който на 24 юли блъсна и уби съпрузи с мотор край Драгоман, е обявен за общодържавно издирване, предаде БГНЕС.

Днес магистратите от Софийски апелативен съд постановиха постоянен арест за турския шофьор, който след инцидента беше пуснат от съда под домашен арест. Фарук Бекташ не се яви в съдебно заседание, за което е редовно призован, нито е представил уважителна причина за отсъствието си.

Прокурорът по делото подчерта, че мотивите на първоинстанционния съд относно определената мярка за неотклонение спрямо чуждия гражданин „домашен арест“ вместо „задържане под стража“ са били нецелесъоборазни, което се доказа от поведението на подсъдимия. Също така съдът не отчел, че първоначално заявеният от него адрес в България е различен с този, посочен в договора за наем. Това потвърждава тезата на държавното обвинение, че този договор, сключен само три дни след инцидента, бил изготвен именно за нуждите на производството с цел да може да посочи пред съда адрес за живеене, но не и реално да пребивава в страната за участие в съдебен процес срещу него.

От органите на полицията било установено, че мярката за неотклонение „домашен арест" не се изпълнява, като на 31 август обвиняемият не бил открит на адреса, т.е. умишлено се отклонил от нейното изпълнение. В днешното заседание Апелативният съд отмени определението на Окръжен съд – София за мярка за неотклонение спрямо Фарук Бекташ и постанови „задържане под стража“ за обвиняемия, като го обяви за общонационално издирване.

Междувременно група мотористи се събраха пред Съдебната палата, за да протестират и настояват за незабавен арест за турския шофьор. Мотористите се заканиха да протестират и пред сградата на турското посолство в София. Мотористите вече няколко пъти организираха протести с искане за по-строго наказание за шофьора и изразиха опасения, че турският гастербайтер може да се укрие, ако излезе на свобода, както се и случи.

Инцидентът стана на 24 юли край Драгоман. Шофьорът изгубил контрол над колата и ударил двамата движещи се мотористи, които загинали на място. Катастрофата стана на мост, а колата паднала, след като е скъсала мантинелата.