Плажът на един от най-красивите заливи в света – Болата, е на път да се превърне в бунище, алармират очевидци, цитирани от „Телеграф”. Навсякъде се търкалят празни бутилки, торбички, салфетки, памперси, дори дамски превръзки. На плажа няма тоалетна. Туристите пикаят в морето или зад първа буна, а за голяма нужда използват прикритието зад камъните. Няма нито откъде да си купиш вода, нито пък отнякъде да пиеш. Няма кой да изчисти водораслите.

Ресторантът, който е на плажа и функционираше дълги години, е затворен. Кабелите за тока са отрязани, водата е спряна, а пред тоалетната стоят двама гардове и не дават никой да влиза.

Въпреки трагичната картинка плажът на Болата е пълен с туристи, особено през уикендите. Преобладават българите, румънците, чехи, поляци. Една част от тях са настанени на квартири в село Българево, другите в Добрич, Варна и съседна Румъния.

Въпреки че има табела, която забранява опъването на палатки, на плажа има десетки. Част от туристите спят в колите си, като приготвят храна на газови котлони. Преди няколко дни собственик на бус с генератор включил хладилник „Мраз”, за да изстудява бирата си, а бръмченето на генератора изнервило плажуващите. Рибарите се преселиха на Болата, тъй като това е единственото място за лодки с колесари.

За мърсотията на плажа потвърди и кметът на Българево Георги Георгиев. „Още през юни, когато се проведе среща със зам.-министъра на околната среда Бойко Малинов, казах, че ще стане така, ако затворят заведението. Хората от ресторанта се грижеха за чистотата на плажа – непрекъснато правеха уборки и подравняваха пясъка, имаше чадъри и шезлонги. А сега всеки хвърля отпадъци, където му попадне. На плажа има няколко контейнера, които се изхвърлят редовно от сметопочистващата фирма „Титан”. Въпросът е обаче боклуците да са вътре в контейнерите, а не около тях. Някой хвърлят торбите си направо във водата или зад вълнолома, откъдето после водата ги връща обратно.