Инфлацията в Турция през юли достигна 1,16%, което е по-високо от очакваните показатели. Тези данни бяха разпространени днес от статистическия институт на страната.

1,16% е най-високият показател за последната половин година. През февруари и март инфлацията намаля до 0,02-0,04%, а от април до юни не превишаваше 0,78%. Прогнозата е до края на годината инфлацията да нарасне до 8,79% на фона на юлските събития с неуспелия опит за преврат.

Най-голям ръст на потребителските цени в сферата на храните е регистриран при алкохола и цигарите – 7,05% през юли. На годишна база цените на тези два вида продукция поскъпнаха с цели 20%. На вътрешния пазар в сферата на услугите най-много са се повишили цените на туристическите пакети със срок от една седмица и повече – с 54%. В същото време цените на готовите дрехи и обувки през юли са спаднали с 4%.

Местните анализаторите, анкетирани от агенция „Блумбърг“, са очаквали инфлация от 0,6-0,72% през юли или 8,16% на годишна база. Скокът на индекса на потребителските цени през миналия месец е продължение на тази динамика на ръст на цените на стоките, която бе регистрирана в Турция през юни – началото на юли, които съвпадат с периода на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Върху инфлацията също така е повлиял и опитът за държавен преврат от нощта на 15 срещу 16 юли, който доведе до дестабилизация на вътрешнополитическата обстановка.