Арестувани са двама от най-големите телефонни измамници. Димитър Серафимов - Келеша и братовчед му Серафим Серафимов са заловени при специализирана акция на органите на реда и срещу тях са повдигнати обвинения. Това съобщиха днес директорът на ОДМВР -Пловдив, старши комисар Христо Разсолков, заместникът му Георги Георгиев и представители на Окръжна и Районна прокуратура - Пловдив.

Те са действали на територията на цялата страна, като са използвали румънски телефонни карти и са били изключително добре организирани.

До залавянето им се стига, след като на 23 юли т.нар. "муле", което е трябвало да вземе 2000 лева от възрастна пловдивчанка за "получаване" на колетна пратка от Германия, се усъмнило и уведомило полицията. В резултат на това пет дни по-късно е проведена специализирана полицейска операция на територия на с. Градище и град Левски в област Плевен, при която са задържани Димитър Серафимов братовчед му.

Още две лица, участвали в измамната схема, са обявени за национално издвирване. Това са Галя Паскалева и Господин Господинов - също от с. Градище, които живеят на семейни начала, като при претърсванията по домовете им са намерени вещи, съотносими към воденото досъдебно производство.

За последната една година Областната дирекция на МВР в Пловдив е провела 10 специализирани полицейски операции по линия на телефонните измами, при които са задържани 17 лица, действали на територията и Карлово, Асеновград и Първомай.

През първите шест месеца на 2016 г. телефонните измами са с 130 по-малко в сравнение със същия период на миналата година, а разкриваемостта е скочила с 4%.