ДФ "Земеделие" е спрял обработката на документи за европомощи за отглеждане на зайци на поне десетина кандидати в Пиринско. Съмненията са, че едни и същи животни са прехвърлят от едни стопански двор в друг, като целта е различни хора да получат средства по "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските райони.

Заповедите на директора на фонда са обжалвани в съда в Благоевград, но жалбите на всички кандидати са отхвърлени. По едно от делата станало ясно, че при проверка на експерти на фонда на място в якорудско село, декларираните за отглеждане крави липсват и са открити в чужд животновъден обект. Зайците пък били настанени в плевни на роднини.

За този случай дирекция "Противодействие на измамите" е излязла със становище, че има данни за опит за неправомерно усвояване на средства от националния и европейския бюджет и е сезирана прокуратурата. В друг случай отново в Якорудско е трябвало да се отглеждат 106 зайкини-майки. На място е установено, че се отглеждат 56 броя, а собственикът се оправдал, че останалите 50 са умрели.

При нова внезапна проверка експертите станали свидетели на странна ситуация, при която двама мъже пълнели зайците в чували и ги товарели в багажниците на две паркирани коли. Проверяващите разпознали, че един от товарачите е също канндидат за европомощи. След тяхната намеса част от зайците са върнати обратно в зайчарника. От фонда правят изводи, че няколко души имат подготвени помещения и при нужда транспортират в тях едни и същи зайци.

Има подозрения, че всички са подставени лица, чрез които друг земеделски производител, който не отговаря на критериите, се опитва чрез заблуда на фонда да получи финансово подпомагане. За този случай на товарене на зайци в чували също е информирана прокуратурата. Поне десетина подобни случаи със зайци в Якорудско са установили експертите от ДФ "Земеделие" и прокуратурата е засипана със сигнали за опити за измама.