Защо подвеждате премиера? Така се обърна министърът на отбраната Николай Ненчев към репортер на БГНЕС след въпрос не към него, а към министър-председателя Бойко Борисов дали ще допусне чужда държава да охранява небето над България, предаде репортер на БГНЕС.

Двамата бяха днес на авиобаза Граф Игнатиево само ден, след като командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев подаде рапорт за пенсиониране.

След като описа колко добра е сегашна ситуация за ВВС, Бойко Борисов бе попитан дали ще даде гаранции, че чужда държава няма да охранява небето над България. Премиерът обаче не успя да отговори веднага, защото военният министър Ненчев зад него взе думата: “Тя и сега се охранява, извинете и сега чужди държави го правят?” На учудването, че изпълняваме air policing /охрана на въздушното ни пространство – бел.ред./ с друга държава, министърът каза: “Имаме споразумение и с Румъния, и с Гърция”. Министърът може би чу репликата, че цитираните от него споразумения са нещо съвсем различно, продължи: „Колко пъти казвам, защото подвеждате премиера?” Тук Ненчев сам поиска да каже, че в закона ясно е записано, че „тази дейност се извършва съвместно”. „Съвместно, т.е. между България и евентуален партньор. Никога не сме говорили за това да преотстъпим суверенитет и правото на друга държава… не е и необходимо. Току-що премиерът ви каза, че ние ще имаме над 10 самолета”, нареждаше военният министър, без да е бил питан за това.

Въпросът все пак отново бе адресиран към премиера, защото темата отново бе повдигната, Борисов започна да говори, но тъй като се налагаха уточнения, прекъсна като попита: "Ще бърборите вие, или ще ме оставите аз да кажа нещо?" И след като стана ясно, че ще отговаря, Борисов каза: „Те заговориха, че някой им спрял сигнала за кебапче горе на Бузлуджа. Те… не им обръщайте внимание. Те, ако са искали да направят нещо, нямало да приватизират Авионамс, щели са да купуват самолети, щели са да купят кораби, но нали виждате какво е направено – нищо”.

„Съжалявам, че с Радев си загубих времето тогава и той ми даваше дума, че няма нищо в политиката – точно обратното. Значи ме е излъгал и мене, но обикновено който ме излъже веднъж, няма възможност да ме излъже втори път. Така че пожелавам му успех. Щом толкова нямат в цялото ляво политик да издигнат за президент, а се крият зад генералите… аз като гледам Попов, какво му е на Попов? Да вземем по един генерал от тук и да ги направим кандидат - президент и да разделим и армията ”, каза премиерът, имайки предвид най-вероятно началника на отбрана генерал Константин Попов.

За ВВС Борисов благодари специално на летците на хеликоптери, музеят от Крумово ще бъде изместен в централната част на Пловдив, за да може максимално много хора да видят целия път на българската авиация. „Знаете, че ни упрекваха, че едва ли не сме приземили авиацията. Точно обратното - в момента имаме повече самолети от когато и да е било – 2002 г. мисля, които са във въздуха, изпълняваме всички ангажименти по охрана на границите – всички и на НАТО, и като летателни часове за летците. Хеликоптерите – това, което искаха като резервни части за спасяване на хора – всичко е въоръжено, така както им обещахме летците и на екипите и тук давам ви размисъл на българските граждани: защо 2008 г. държания завод Авионамс, където се ремонтират самолетите, хеликоптерите – НАТО-ските, нашите и от много други страни – защо 2008 г. е приватизиран, 2012 г. е доприватизиран”, каза министър-председателят и подчерта, че заводът е на територията на базата.