Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че опитът за преврат в страната от 15 юли е сценарий, написан извън Турция, намеквайки за възможно чуждестранно участие в заговора.

„Този преврат не беше просто събитие, планирано вътре (в Турция – бел. ред.). Вътрешните актьори изиграха сценарий за преврат, написан отвън“, заяви Ердоган в телевизионна реч от своя президентски дворец. Държавният глава посочи също, че чуждестранни държави биха могли да бъдат замесени в случилото се.

В своето изказване той също така обвини Запада в оказване на подкрепа за терора и организаторите на опита за свалянето му от власт.

„За съжаление Западът подкрепя терора и застава зад организаторите на преврата“, каза държавният глава в телевизионна реч. „Тези, които си представяхме, че са наши приятели, застават зад организаторите на преврата и зад терористите“, допълни той.

Турският президент също така разкритикува съдебните власти в Германия заради това, че не дадоха разрешение за излъчване на негова реч на живо по време на шествие на негови поддръжници в Кьолн.

Ердоган обвини Германия, че в миналото е разрешавала на лидери от забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) да се обръщат към шествия чрез видеоконферентни разговори. Той също така посочи, че Анкара също така е изпращала до Берлин списък с издирвани над 4000 бойци, без обаче да получи какъвто и да е било отговор.

„Западът на страната на демокрацията ли е или на страната на терора?“, попита риторично той, обвинявайки и Белгия за това, че не е предала на Анкара ляв боец, който е бил свързан с убийството на турския бизнесмен Йоздемир Сабанджъ през 1996 г.