Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Румен Гечев, Михаил Миков, Мая Манолова и ген. Румен Радев са получили най-много номинации на БСП за кандидати за президент. Това заяви на пресконференция лидерът на партията Корнелия Нинова.

„От партийната номинация аз имам най-много номинации в партията - 210 на брой. Потвърждавам позицията си, че няма да се кандидатирам за президент.”, добави Нинова.

„Партията каза: „търсете широка лява коалиция”. Направихме разговори с АБВ и Движение 21 и стигнахме ди принципно съгласие за обща лява кандидатура. Възложихме номинации на конференции. Те номинираха имената си. Днес Изпълнителното бюро разгледа номинациите на БСП. Взехме следното решение - отиваме на преговори с партньори за бъдеща лява коалиция с онези имена, които са получили най-много номинации от партийната листа и от непартийната листа за кандидати за президентска двойка. Отиваме на разговори със следните имена: Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Румен Гечев, Михаил Миков, Мая Манолова, и ген. Румен Радев.

Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Румен Гечев, Михаил Миков, Мая Манолова, и ген. Румен Радев са потвърдили желание за разговори. „Отиваме на разговори с 6 имена. Първите разговори започват днес, в 16.00 часа свиквам Съвет на коалицията БСП лява България. Те са нашите партньори и започваме с тях. След това ще проведа разговори с АБВ и Татяна Дончева, за да ги поканя да уточним на кои дати е възможно за тях да разговаряме. Ние отиваме с тези имена. В процеса на преговорите ще бъде уточнено Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Румен Гечев, Михаил Миков, Мая Манолова, и ген. Румен Радев дали ще бъдат номинирани за президент или вицепрезидент”, поясни Нинова.

Тя посочи, че лично тя е предложила ген. Румен Радев в партийната организация в Оборище, в която членува. Запитана дали продължава да не свързва подадената оставка на ген. Радев с номинацията на БСП и дали той си е дал съгласието официално, тя отвърна, че в мотивите за оставката му се казва, че той е против водената политика. „Той има принципни съображения, които заслужават уважение. Имам неговото съгласие, днес го чух”, добави Нинова и уточни, че БСП няма общо с подадената оставка на генерала. На въпрос за близост на ген. Радев с лидера на АБВ Георги Първанов, Нинова заяви, че такава не й е известна. „Казах, че поемам отговорността за тази кандидатура. Вицепрезидент Ивайло Калфин при нас не е обсъждан. Сядаме с тези наши имена на разговорите, АБВ и Движение 21 идват с техните, ако стигнем до съгласие, ще го обявим, ако не – продължаваме всеки по своя път. След това отиваме на Национален съвет, който решава като висш орган”, добави Корнелия Нинова.

Запитана дали не постъпва като Сергей Станишев, когато вместо той да стане премиер сложи начело на кабинета Пламен Орешарски, Нинова посочи, че разликата между решението на Сергей Станишев да предложи Орешарски и БСП да включи в тази листа хора, които не са членове на БСП е следната-Станишев не попита партията, когато излъчваше кабинет. „Ние попитахме партията какво иска и тя каза – широка коалиция. Попитахме партията кои имена иска и тя каза тези. Това е разликата. Дайте ми възможност да стана министър-председател и затова не се кандидатирам за президент. Ще победя на парламентарни избори, казвала съм го няколко пъти вече”, обясни Нинова.

„Всички номинирани от БСП съм ги чула и някои от тях са си направили отводи, тези 6 имена са се съгласили. Лично аз съм се обадила на всеки един човек, който има дори една номинация в партията така, че Уставът не е нарушен”, категорична бе Нинова. Стефан Данаилов е бил втори по брой номинации, но си е направил самоотвод.