62-годишният човек-амфибия Яне Петков подготвя да запише нов рекорд на Гинес за най-дълго плуване в чувал и най-дълго плуване под вода със завързани ръце и крака.

Яне Петков, по-известен като човека-амфибия, е родом от Сандански, вегетарианец, последовател на Петър Дънов, бивш състезател по плуване и водно спасяване. От малък се занимава с плуване. Той е единственият човек в света, който ще направи подобен опит за поставяне на рекорд на Гинес. Тайната на успеха си обмисля да опише в книга.

Петков е избрал да направи опита за рекорд точно на 6 септември в Деня на Съединението на България. Това ще се случи в басейн в село Чучулигово, с 10 коридора и специални камери за подводно снимане. „Ще плувам, завързан в чувал. След това ще се опитам малко да оборя медицината за това, че когато тялото е привидно изтощено и няма възможност въздухът да се задържи в белите дробове, ще плувам под вода. Така ще докажа, че няма таван на човешките възможности”, поясни в интервю за БГНЕС Яне Петков.

Според него, плуването, докато си завързан в чувал, е възможно заради гъвкавост на тялото. „Тялото на вегетарианците е много по-гъвкаво и издръжливо. 4 фактора участват в дишането и затова е хубаво сутрин, обед и вечер човек да прави по 15 минути упражнения, в които участват дишането и още 4 много важни фактора”, обяснява Яне Петков.

За него вярата е от огромно значение. Петков е убеден, че енергията се материализира и, ако се съмнява в успеха ще го отдалечи. „Това, което мисля, точно това се получава. Една майка, която мисли, че детето й ще се разболее, то се разболява. В същото време един клошар, който цял живот е ровил в кофите и като намери парче хляб и не се разболява. Майката постоянно мисли за болести и ги предизвиква, а клошарът мисли за прехрана и не мисли за болести. Следователно енергията на мисълта се материализира. Когато вярваш в успеха, той се получава, а когато не вярваш и се съмняваш, става провал”, категоричен е плувецът.

Молитвата е задължителна всеки ден, убеден е Яне Петков. Според него иначе няма как да се направи връзката между видимия и невидимия свят. „Степента на еволюция на душата в хората е на различно ниво. Както на един първокласник е трудно да решава задачи по висша математика, така и недуховните хора, които не са стигнали това ниво на духовно раждане всичко това е много трудно за тях. Затова гледат на тези неща с присмех, но не трябва да им се сърдим. Техните души дали в този или следващия живот ще стигнат духовното раждане и ще започнат да проумяват тези неща”, смята Яне Петков.

Той е на мнение, че планетата Земя е училище за душата около 4-то ниво на интелект. „Не трябва да разглеждаме живота само на физическо ниво. Има връзка – душа, дух, тяло. Имаме 4 енергийни тела извън физическото тяло, които не могат да се видят с просто око”, заяви човекът-амфибия.

Той е убеден, че, ако човек опита науката дишане, ще види, че се зарежда с толкова много енергия, че има чувството, че ще литне. „Реших, защо да не го приложа и в спорта. Има три важни фактора на физическо ниво - човек трябва да има ясна мисъл към целта, към която е отправен, да има постоянство и да вярва”, съветва Петков.

Страх е имал само в началото, когато го вързали в чувала за първи път. „Трябва непрестанно да се плува, получил съм една издръжливост на тялото. Първите 300 метра, когато плувам с чувал ми е трудно, след това клетките ми работят като една и няма никакви проблеми. Много е важно тялото да загрее много добре”, обясни плувецът.

Той е правил и предишен опит за плуване в чувал със завързани крайници в езерото в Охрид, но медицински. „Бях с хемоглобин 90 и го направих, което медицината го отрича. Самият треньор на Националния отбор по плуване ми каза – на 15-ата минута ще бъдеш удавен, няма да имаш кислород към мускулите, мой състезател с хемоглобин 120 колабира на тренировка, тялото ще ти измръзне много бързо, защото няма защитни функции. При такъв хемоглобин се получава анемия и човек като ходи губи равновесие, камо ли да плува. Невъзможно е, ми казаха, откажи се. Ако ти успееш, казаха ми, ще отвориш нова страница в медицината. Викам им – тя е отворена от хиляди години, не съм го измислил аз, а го прилагам”, разказа Яне Петков, според, когото, обаче западната ,медицина бълва тонове лекарства и не се интересува от тези неща.

Когато го отвързали от чувала в Охридското езеро, най-големият плувец на Македония, дошъл, прегърнал го и му казал – аз съм най-добрият плувец на Македония, участвал съм на 3 олимпиади, но това, което го направихте, не мога да го направя. Сега е точно обратното, вярват, че ще успея, категоричен е човекът-амфибия.

Преди години Яне Петков пада от много високо, но оцелява. „Нямах шанс да остана жив, нямах здрави кости по мен, имах кръвоизливи и не можех и да дишам“, споделя той. Въпреки това, на шестия месец вече тичал. „На втория месец се изправих на патерици и плувах в басейн в Сандански само на ръце. След два месеца леко плуване само с ръцете започнах да движа и краката”, разказа още той.