Две момчета откриха метеорит край Кърджали. Космическото тяло тежи 4 килограма и 600 грама и е с много високо съдържание на желязо. Това е най-големият метеорит, намерен досега в България. "Открили са го след зрелищно светещо кълбо, което е паднало близо до тяхното село и са го потърсили на другия ден и наистина са открили това тяло с капковидна форма, което залепва магнита върху него и, което е с неимоверна тежест и явно няма спор, че е железен метеорит", обясни директорът на Астрономическата обсерватория Агоп Узунбохусян.

Предполага се, че тялото е част от метеоритния поток Леониди, който преминава близо до Земята всяка година през ноември, съобщава БНР.

"За да бъдем 100% сигурни, трябва да се разреже това тяло и да се види вътрешната му структура, но хората, които са го намерили, не желаят подобен експеримент", посочи той, цитиран от БНР. 

Подобни космически тела непрекъснато се обявяват за продажба в интернет, казват експертите. "Аз не съм се интересувал от конкретната цена. Според мен, без проблем ще надхвърли 10 000 долара". 

Мястото на откритието се пази в тайна. Според астрономите, находката от Кърджали е два пъти по-тежка от най-големия метеорит, намерен досега у нас.