Кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп допуска, че ако САЩ се опитат със сила да върнат Крим на Украйна, това може да доведе до трета световна война. Тръмп заяви това на среща със свои симпатизанти в град Кълъмбъс, щата Охайо, съобщава на сайта си в. "Политико", цитиран от ТАСС.

Милиардерът реши да реагира на предположения в медиите, които след негово интервю за телевизия Ей Би Си се усъмниха дали е в течение, че Крим е влязъл в състава на Русия, посочва "Политико".

"Зная го със сигурност, каза Тръмп в Охайо. (Това стана) преди около две години, нали?"

Тръмп разказа, че заявил в интервюто: Русия "не се кани да влезе в Украйна", а водещият отбелязал в отговор: "Тя вече е в Украйна". "Казах: "Да, добре, това стана преди две години. Имам предвид дали искате да върнете (нещата назад)? Искате ли да получите трета световна война, за да го върнете (Крим) обратно (на Украйна)?", добавил милиардерът.

В интервюто за Ей Би Си Тръмп каза, че народът на Крим е направил избор в полза на Русия и САЩ трябва да имат това предвид. Запитан дали е готов да признае Крим за част от Руската федерация, републиканецът отвърна: "Ще разгледам тази възможност".

Тръмп заяви в Кълъмбъс, че според него за САЩ е полезно да подобрят отношенията с Русия с цел борба срещу терористичната групировка "Ислямска държава".

"Казват, че Донълд Тръмп не проявява твърдост спрямо Русия. Няма ли обаче да е от полза, ако си подобрим отношенията с Русия и с други държави? Няма ли да е добре, ако заедно с Русия и други държави (може би и заедно с НАТО) успеем да се отървем от ИД?"

По думите на Тръмп САЩ "заради късогледство сами тласнаха Русия към сближаване с Китай".

Кандидатът за президент на републиканците изрази също пред избирателите в Охайо опасение, че ноемврийските избори в САЩ може да бъдат помрачени от масови фалшификации. "Страхувам се, че изборите ще бъдат нечестни", каза той.

Тръмп обаче не уточни какви измами може да се очакват. "Републиканците трябва да внимават, защото може да ни откраднат тези избори", предупреди милиардерът.

Той разкритикува Демократическата партия, която според него е отнела шансовете на сенатора Бърни Сандърс, съперник на бившия държавен секретар Хилари Клинтън, да бъде официално предложен за висшия пост в САЩ.

По-рано този месец Уикилийкс публикува писма на хора от ръководството на демократите, от които става ясно, че членове на националния партиен комитет са търсели начини да подкрепят Хилари Клинтън и да дискредитират Сандърс, припомня ТАСС.