НАСА започва мащабно проучване на астероид, който се приближава опасно близо до Земята. Космическата агенция стартира 7-годишна мисия, която ще струва 1 млрд. долара, съобщава RT.Смята се, че на астероида Бену може да има органични частици, даващи началото на живи организми, но също така той може и да го унищожи като се удари в земната повърхност в средата на следващия век. 

„Неговата съдба може да е да причини безкрайни страдания и смърт”, обяснява Данте Ларета, професор от Университета в Аризона. Той ръководи изследователската мисия OSIRIS-REx.
 
Бену е открит през 1999 година. Той е широк около 500 метра, тежи 60 млн. тона и изминава над 100 000 км всяка година.
 
Заради т.нар. ефект на Ярковски траекторията му е непредсказуема. При обиколките си около Земята всяка година има промени в маршрута, който изминава. Ако той се удари в Земята, ефектът ще е като от взривяването на 3 млрд. тона експлозиви, подобен на този при сблъсъка с астероида, който почти унищожил живота преди 66 млн. години. За сравнение, убиецът на динозаврите е бил широк едва 10 км.
 
„Изчисляваме, че шансът за сблъсък е 1:2700 между 2175 и 2196 година”, посочва Ларета.
 
Мисията OSIRIS-Rex ще има за цел да изследва траекторията на астероида. Това все пак не е основната й задача. Предполага се, че Бену, който е на 4 млрд. години, може да е „донесъл” нови елементи и водата на Земята в ранните етапи на нейното развитие, което е създало благоприятна почва за възникването на живот.