Над 300 души военен персонал, в това число и генерали, заподозрени в участие в преврата в Турция от 15 юли, все още се укриват, заяви турският министър на отбраната Фикри Ъшък.

„Има 311 войници, в това число деветима генерали, които се укриват“, каза той в интервю за телевизия Си Ен Ен Тюрк, допълвайки, че усилията за тяхното залавяне продължават.

Министърът също така коментира и решението за затваряне на редица военни училища, което според неговите думи ще засегне 3900 студенти, пише в. "Хюриет".

„Тези училища се използват като бастиони на фетулахистката терористична организация (така Анкара нарича организацията на проповедника Фетхулах Гюлен – бел. ред.). Ние проведохме технически анализи“, каза той като допълни, че по негови данни отговорите на тестовете за прием в тези училища са изтичали предварително в годините от 2000 до 2014.

Техническият анализ е показал също, че над 95% от учениците във военните училища имат връзки с организацията на Фетхулах Гюлен.

В понеделник турските власти разпоредиха военноморските, сухопътните и военновъздушните сили на страната да бъдат поставени под контрола на министерството на отбраната, а турската гранична охрана и жандармерията да са в състава на Вътрешното министерство. Този ход позволява на президента и премиера да получават информация директно от командирите на силите, както и да им дават разпореждания без необходимостта от одобрение.

В рамките на решението също така в Турция се затварят всички военни академии, средни военни училища и училища, които тренират подофицери. Те ще бъдат заменени от нов университет, наречен Национален университет по отбрана, който ще е под шапката на Министерството на отбраната.