Бизнесменът Абдуллах Буюк, когото Турция настоява да си върне обратно и да го съди, е пристигнал у нас през септември м.г., а през февруари т.г. е поискал политическо убежище, предаде кореспондентът на БГНЕС.

В коментарна статия от 27 март т.г. в проправителствения всекидневник „Сабах“ се подчертава, че Турция е изпуснала Бююк от ръцете си заради неадекватно съдебно решение, а България отказва да го върне. През август м.г. заподозреният във връзки с движението на проповедника Фетхуллах Гюлен е задържан по време на сбирка с още 17 бизнесмени в офис на фирма в Истанбул. „След бързо съдопроизводство той е пуснат на свобода и малко по-късно успява да влезе в България. За съжаление, турските съдилища дават възможност на много от членовете на Паралелната държава на Гюлен да напуснат страната. През февруари т.г. адвокатът Димитър Марковски, известен с това, че е представлявал в съда премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Божидар Лукарски, се ангажира с процедурата по искане на политическо убежище за Абдуллах Бююк. Тогава той бе задържан и случаят му бе разгледан в Софийския градски съд, съдията Величка Цанова отхвърли искането за екстрадирането му. Сега Турция има правото да обжалва това решение. Но е ясно, че българите лесно няма да ни предадат Абдуллах Бююк“, посочва публикацията от края на март т.г. На 9 април отново „Сабах“ пише за него и в заглавието си уточнява, че въпросният е спонсор на гюленисткото движение „Хизмет“ и е заловен в България. Това турските власти са узнали от Интерпол, докладвано им е, че Буюк е бил задържан в хотелската му стая, но не се посочва в кой град. Същата публикация твърди, че тогава е започнала подготовката за искането за екстрадирането му.

В. “Заман“ от 12 май 2016 г. проследява историята с бягството на Бююк. „Членът на терористичната групировка ФЕТО и инициатор на благотворителни прояви за набиране на средства за Паралелната държава Абдуллах Бююк успя да избяга от страната след като съдът го остави на свобода под гаранция и му отне паспорта. Под страх, че ще бъде затворен, той е пресякъл българо-турската граница при Капъкуле с пътнически автобус. Заловен е в България заради невалиден паспорт и е в ареста. Към онзи момент турският съд издава решение за задържането му под стража с обвинение в тероризъм, а Министерството на правосъдието в Анкара уведомява българските власти и настоява за незабавното му депортиране. На делото в София присъстват много адвокати от Турция, които твърдят, че заповедта за ареста на Бююк там е политическо решение, той самият е пристигнал в България поради политически съображения и ако бъде депортиран обратно, ще се окаже жертва. Така Софийският градски съд постановява отказ за предаването му на Турция и го оставя на свобода. Бююк е поискал да му бъде издаден документ за престой в България“, се посочва в „Заман“.

Снощи на митинг в защита на демокрацията в курорта Анталия турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че у нас ще бъде изпратена делегация, която да изиска екстрадирането на заподозрян във връзки с терористичната организация на Гюлен ФЕТО, без да посочи конкретно име. По-рано днес правосъдният министър Екатерина Захариева потвърди казаното от прокуратурата – след 28 юни няма отправено искане от Турция за екстрадиция на нейни граждани.