Еврокомисията (ЕК) ще направи през септември равносметка доколко Турция е изпълнила условията за отмяна на визите за нейните граждани.

Това обяви на пресконференция говорителката на ЕК Мина Андреева.

Според нея Анкара не е изпълнила 5 от всичките 72 условия, предвиждани за отмяна на визовия режим. "Председателят Юнкер даде ясно да се разбере: ние не може да променим нашите изисквания, Турция трябва да ги изпълни“, отбеляза Андреева.

Турция се надява на безвизов режим с Евросъюза от 1 юли 2016 година в рамките на споразумението за ограничаване на миграционния поток през турската територия. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за немския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" изрази мнение, което бе възприето като шантаж. "Ако работата не свърши с либерализацията на визовия режим, ние ще бъдем принудени да се откажем от изпълнението на споразумението от 18 март за връщането на бежанците“.

ЕС настоява за изпълнението на всичките 72 условия, като препъни камъкът са турските закони за борба с тероризма, които дават широки пълномощия на властите и спецслужбите на Турция. В Европа се смята, че тези закони са основната юридическа база за нарушаване правата на човека, преследване на опозицията и независимата преса, а също за борбата на управляващата партия с политическите опоненти.