НАСА планира да изпрати сонда, която да събере проби от астероид, който представлява потенциална заплаха за Земята, пише британското издание "Индипендънт".

Астероидът, на име Бену, може да бъде видят от планетата веднъж на всеки шест години, когато преминава през нашата орбита. Той е с размер от около 500 м и пътува около Слънцето със скорост от над 101 000 км/ч.

Очаква се Бену да премине между Земята и Луната през 2135 г. Според професора по планетарни науки Данте Лаурета от Университета в Аризона това близко преминаване „ще дръпне орбитата на Бену, поставяйки го потенциално на пътя на Земята по-късно през века“.

Според Лаурета следователят, който отговаря за мисията на сондата Osiris-Rex, е посочил, че тя ще кацне на астероида, ще събере проби от него и след това ще се върне отново на Земята. По неговите думи информацията за размера, масата и състава на космическата скала може да са от съществено значение за учените.

Сондата Osiris-Rex ще излети от планетата през септември и ще кацне на астероида през 2018 г. Там тя ще прекара една година, събирайки информация за химичния състав и геоложката история на скалата. Очаква се тя да се завърне на Земята през 2023 г.