Във връзка с информациите, че Република Турция ще поиска екстрадирането от България на свой гражданин, когото свързва с терористична дейност, Министерството на правосъдието уточнява, че след 28 юли т. г. не е постъпвало искане от компетентен орган в Турция за екстрадиция. Това съобщиха от министерството на правосъдието по повод на информацията, че Турция ще поиска от нас екстрадираното на лице, замесено в опита за преврат.

"Припомняме, че според Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест молбите за екстрадиция от молещите държави се подават в писмена форма до Министерството на правосъдието на България. Допустимо е те да се предадат и по дипломатически път или през Интерпол. След проверка на молбата и ако тя съдържа всички необходими документи – оригинал или заверено копие на присъдата, описание на престъплението, данни за лицето, информация за изтърпяното наказание, Министерството я препраща на Върховната касационна прокуратура, която задържа лицето за 72 часа и изпраща преписката на окръжния прокурор, в чийто район се намира лицето. Прокурорът внася в окръжния съд искане за задържане под стража до приключване на производството и внася преписката за разглеждане от съда", съобщиха от МП.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че ще изпратят делегация в България, за да изискат екстрадирането на лице, за което се смята, че е свързано с терористичната организация на Фетхуллах Гюлен, обвиняван за ръководител на осуетения опит за въоръжен преврат на 15 юли.

Турският дипломат номер едно направи това изявление на площада в Анталия, където участва в голям митинг в защита на демокрацията, заедно с хиляди граждани. Той не уточни кого има предвид, но подчерта, че е отишъл преди пуча в България.

"В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България. Някои от престъпниците, които се опитаха да убият президента Реджеп Тайип Ердоган, докато почиваше на Мармарис, успяха да избягат, но няма да успеят да се скрият, защото сме задействали всички сили - институции, полиция, войска. Те ще бъдат заловени рано или късно, където и да се намират. Няма да ги оставим, ще ги изведем пред съда и ще ги накажем", заяви още Чавушоглу.

Междувременно в Турция снощи бяха арестувани деветима заподозрени за нападението срещу хотела в курорта Мармарис на Егейско море, където беше на почивка турският президент Ердоган на 15 юли, в нощта на преврата. Заловените деветима души са командоси, които са били част от групата, която нападна хотела на президента Ердоган.