„Ислямска държава“ призова членове на групировката да организират и извършват джихадистки нападения на територията на Русия.

В деветминутно видео, публикувано в YouTube, маскиран мъж отправя заплахи и към държавния глава Владимир Путин. „Чуй, Путин, ние ще дойдем в Русия и ще те убием в дома ти... Братя, водете джихад, убивайте ги и се борете с тях“, казва мъжът по време на записа.

Във видеото, цитирано от агенция Ройтерс, се вижда как въоръжени мъже нападат бронирани автомобили и палатки, събирайки оръжия.

Към момента все още не е потвърдена достоверността на посланието, но то е било публикувано от профил в приложението за съобщения Telegram, използван от групировката.

Призивът идва на фона на съобщения за възможно засилване на сътрудничеството между Русия и САЩ в борбата срещу „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“ в Сирия.

В същото време през последните седмици зачестиха и нападенията в Европа, за които отговорност поема „Ислямска държава“. Миналата седмица мъже, врекли се във вярност на групировката, нападнаха католическа църква във Франция и убиха свещеник. След атаката във френския град Ница от 14 юли в Германия имаше четири инцидента, в това число и последният в Ансбах, където мъж взриви бомба пред заведение.