Има сериозен риск от масови фалити на висши училища след година-две, ако спешно не се вземат мерки.
Това е предупредил финансовият министър Владислав Горанов на последното правителствено заседание, става ясно от стенограмата, публикувана на интернет страницата на Министерския съвет.
Причина за думите на Горанов е решението на кабинета да бъдат отпуснати 1.3 млн. лева от бюджета на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий", който изпитва големи финансови затруднения. Парите са нужни за неизплатени хонорари на преподаватели и ремонт на университета.
„Без да съм лош пророк, проблемът на ВТУ няма да се реши с това, което днес се прави. Защото те проспаха добрите години, в които можеха да се напаснат към демографската ситуация, в която в момента попадат - с липса на студенти и липса на привлекателност на специалностите в традиционните направления, където те са силни. Това трябва да го направим. В противен случай ще говорим след година-две за масови фалити на висши училища", казва по време на заседанието министърът.
"Тук е кметът на Търново, той ще събере хората депутати от Търново и ще дойде да брани територия, която обаче не трябва да съществува самоцелно. Нито самоцелно могат да съществуват театри, ако няма кой да посещава постановките им. Още по-малко самоцелно могат да съществуват висши училища, ако няма кой да се обучава в тях", допълва Горанов. Той съветва образователния министър Меглена Кунева да осъществи спешна реформа в сектора.