Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че ще изпратят делегация в България, за да изискат екстрадирането на лице, за което се смята, че е свързано с терористичната организация на Фетуллах Гюлен, обвиняван за ръководител на осуетения опит за въоръжен преврат на 15 юли.

Турският дипломат номер едно направи това изявление на площада в Анталия, където участва в голям митинг в защита на демокрацията, заедно с хиляди граждани, съобщава БНР. Той не уточни кого има предвид, но подчерта, че е отишъл преди пуча в България.

"В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България. Някои от престъпниците, които се опитаха да убият президента Реджеп Тайип Ердоган, докато почиваше на Мармарис, успяха да избягат, но няма да успеят да се скрият, защото сме задействали всички сили - институции, полиция, войска. Те ще бъдат заловени рано или късно, където и да се намират. Няма да ги оставим, ще ги изведем пред съда и ще ги накажем", заяви още Чавушоглу.

Междувременно в Турция снощи бяха арестувани деветима заподозрени за нападението срещу хотела в курорта Мармарис на Егейско море, където беше на почивка турският президент Ердоган на 15 юли, в нощта на преврата. Заловените деветима души са командоси, които са били част от групата, която нападна хотела на президента Ердоган.

Издирват се други трима заподозрени.