Турският президент Реджеп Ердоган обвини висшестоящ американски генерал в подкрепа на организаторите на преврата от 15 юли в Турция. Реакцията му дойде, след като американският военен заяви, че отговорът на Анкара срещу организаторите може да влоши военното сътрудничество с Вашингтон.

„Вие заемате страната на организаторите на преврата, вместо да благодарите на тази държава, че се справи с опита за преврат“, коментира турският държавен глава по време на изказване във военния център „Голбашъ“ извън Анкара, където десетки души загинаха по време на въздушни удари в нощта на преврата.

По-рано американски медии цитираха ръководителя на централното командване ген. Джоузеф Вотил, според когото опитът за преврат и последвалото задържане на десетки генерали може да се отрази на американското военно сътрудничество с Турция. Генералът посочи, че САЩ са загубили ключови турски съюзници, които в момента са в затвора.

„Знай си мястото!“, заяви Ердоган по повод на Вотил. „Организаторите на преврата вече са в твоята държава, вие вече ги храните“, допълни държавният глава, имайки предвид живеещия в САЩ Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява като основен организатор на преврата.