С екипи наградиха 11-те младежи, изминали 2100 километра с велосипеди, обикаляйки България по периферията й за 17 дни.

Скромната церемония се състоя пред териториалното поделение на Български пощи в Благоевград, Деян Дънешки, главен изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД връчи на младежите екипите с логото на пощите, както и марки с персонализирани винетки. В знак на благодарност пък обиколилите с колело младежи подариха на Дънешки обща снимка с автографи. Инициативата за обиколката е на дупничанина Цветан Иванов от Дупница, осъществена е с подкрепата на „Български пощи”. Той събрал съмишленици в социалните мрежи, потеглили на 13 юли към Монтана, минали пред Видин, Дуранкулак и Царево, обиколката им приключи с пред-финал в Благоевград. В 15 часа колоездачите потеглиха за Дупница, там, откъдето тръгнаха на 13 юли.

„Идеята за обиколката ми бе да опознаем родината и изградим манталитет на българския шофьор да се съобразява с велосипедистите, които са част от движението и заслужаваме част от пространството на пътното платно”, каза пред БГНЕС Венцислав Иванов, роден в Бобов дол, но живущ в Дупница. 7 от колоездачите-по двама от Самоков и Ямбол, а останалите от Дупница, Лом и Перник са преминали по цялото протежение на маршрута от над 2100 километра, по време на обиколката към тях за определено разстояние са се присъединявали и много други любители на колоезденето.

„Преминахме през всички български планини-Стара, Странджа-Сакар, Пирин, Родопите и други, имахме и дребни инциденти-пукнати гуми, скъсани вериги, валя ни дъжд и пече слънце радвам се, че завършихме”, допълни Цветан.

Главният директор на пощите Деян Дънешки пък благодари на колоездачите, осигурили им 14 подкрепителни пункта по протежението на маршрута, припомняйки, че български пощи са свързани с велосипеда, използван за разнасянето на кореспонденцията в една от най-старите институции в света.

Колоездачите получиха от него марка с персонализирана винетка и номинал от 65 стотинки, придружена от снимка с отбора на колоездачите. Те пък му подариха обща снимка с автографите си. Като на обиколка бе гръмната и бутилка с шампанско, а директора на пощите им пожела да участват в обиколката на Франция.