Осемдесет процента от българите са планирали почивка за лятото, показва проучване на "Профи кредит", проведено в България, Полша, Чехия и Словакия. Предпочитаната дестинация за българите е Гърция (39% от почиващите). Следват я Турция – 17%, Италия – 14%, и Испания – 11%.

"Българите обичат също така обаче да прекарват ваканцията си и в собствената си страна и две трети предпочитат местните плажове и планини," коментира Ондржей Локвенц, глобален маркетинг директор на дружествата "Профи кредит" в Европа.

Основният транспорт, използван за почивка, е автомобилът (80%), 20% предпочитат автобус, а 16% - самолет. Половината от почиващите българи предпочитат да отсядат в хотел, а 40% - в апартамент под наем. Любителите на каравани и палатки са 16%. Някои комбинират различни места за настаняване и затова процентът е повече от 100.

Осемдесет и седем процента от поляците планират да отидат на ваканция, за която ще похарчат средно 1800 лв., а сумата, която ще отделят най-голяма част от тях е 1350 лв. Близо половината от тези, които ще почиват, ще останат в страната, а 54% ще предпочетат да отдъхват в чужбина, като най-популярната дестинация за поляците е Испания.

Гърция (12%) и Хърватия (10%) също са популярни дестинации сред поляците. Те предпочитат да пътуват по време на ваканцията си с кола (60%) и ще похарчат най-голяма сума в сравнение с анкетираните от другите три страни. В апартамент или ваканционна къща ще отседнат 41% от тях.

Всеки четвърти чех няма да има лятна ваканция, а една трета от словаците ще останат вкъщи. Тези, които ще пътуват, ще предпочетат в най-голяма степен Хърватия. Най-малко средства за почивката си ще похарчат чехите – 1300 лв., словаците – 1340 лв., а българите – 1260 лв.

Всеки втори българин е готов да осигури средствата за ваканцията си със заем, това важи и за поляците. Чехите и словаците са по-предпазливи и едва четвърт от тях, биха взели пари на кредит.

"Трябва да сме много внимателни, когато вземаме кредит за ваканцията. Преди всичко сумата трябва да е разумна – такава, чиято месечна вноска можем да изплащаме. Ваканцията трябва да съответства на стандарта ни на живот. Не е препоръчително да вземем заем за екзотична дестинация и после да имаме проблем с изплащането на кредита заради неколкодневна ваканция," съветва Ондржей Локвенц, глобален маркетинг директор на дружествата "Профи кредит" в Европа.