Норвегия планира да създаде първите в света плаващи подводни тунели за автомобили. Целта на новаторската пътна мрежа е да облекчи пътуващите през многобройните фиорди на страната, които сега разчитат предимно на фериботи.

Според властите, системата ще намали продължителността на пътуването с часове. Потопените тунели ще представляват две големи тръби на 30-35 метра под водата, като всеки един от тях ще бъде оборудван с 2 пътни ленти. Съоръжението ще се поддържа от понтони, свързани с ферми, които ще осигуряват стабилност на пътните трасета.

Въпреки не традиционния подход, служителите на местната администрация казват, че новия начин на пътуване няма да се различава от този в обикновен тунел. 

Норвегия вече е решила да инвестира 25 милиарда долара в проекта, който най-вероятно ще бъде завършен през 2035 г. При наличието на 1150 пътни тунела в страната, това не би било голямо объркване за населението. Освен това скандинавската държава планира пълна забрана на двигателите с вътрешно горене в автомобилите, така че няма опасност от опасно замърсяване на въздуха в подводните тръби.