Мисля, че Конституционният съд и разни други субекти ме тикат към нещо, което се двоумя, аха да си разказвам вицове, но когато някой си го проси си го получава. Така отговори Слави Трифонов на въпрос влиза ли в политиката в сутрешния блок на bTV.

Той коментира обявяването на противоконституционност на трите въпроса за референдума за електронното гласуване, намаляване на депутатите на 120 и назначаване на полицейските началници чрез мажоритарен вот.

Конституционния съд е слуга на политическата класа. Отношението им е като на аристократи към плебеи, но хората искат да бъдат питани. Не смятам, че може да еквилибрираме с пряката демокрация. Не казвам, че е незаконно това, което направиха, аз спазвам законите. Но това е непочтено и мерзко. Комсомолци, гласуват по разпоредба. Ако някой гласува против народа, е против него. Този референдум е подкрепен  от 700 000 души, в Швейцария са нужни  15 000, заяви Слави Трифонов. Той припомни, че назначенията в Конституционния съд са на следния принцип  - четирима от квотата на президента, четирима от тази на Народното събрание  и четирима от общото събрание на съдиите.

Най-висшият съд е българският народ, конституционните съдии не са хора,  които Зевс ги е назначил, каза Трифонов и добави, че не желае съдбата му да се решава от тях, а  от българския народ. Който каквото иска да казва, бил съм популист, каза Трифонов.

Решението за обявяване на противоконституционни на трите въпроса, Трифонов определи като фарс,  водевил. Плевнелиев след като стана ясно, че няма да е президент, намериха начин как да спре трите въпроса. Говорим за шест въпроса, които по смисъла на закона 700 000 души искат да бъдат питани, допълни Трифонов.

Вносителят на искането за противоконституционност е конституционния съдия Кети Кръстева, която е от квотата на президента. Това не е ли гротеска, попита Трифонов.

Той се закани, че това не е финала. В личен план аз съм гражданин. Като гражданин имам моите права и понеже ги имам ще ги използвам. Въпросите ще имат тежест , когато отидем на референдум и има резултат, каза Трифонов.

Трифонов се определи като гневен, заради това, което се е случило. Ще се състои  референдума с трите въпроса заедно с президентските избори. Тази забрана ще амбицира голямата част от българския народ и той ще гласува, прогнозира Трифонов. Той се закани, че ще има концерт на Орлов мост.  Ще го задръстя заради тази блатна история. Точно това ще се случи, каза Трифонов. Ако концертът му бъде забранен, то тогава щяло да  стане по друг начин, каза той.

Трифонов сподели, че и той е бил излъган в годините след големият син митинг на Орлов мост, но най-голямото му  разочарование за тези години – е  ето това, което се случи - решението на КС за референдума.  Хората трябва да осъзнаят силата си и в политическата класа ще го научат по болезнен начин, заключи той.